НАЧАЛО > Съобщения


Резултати от кампанията „Бъди отговорен е-рециклирай”

Община Несебър събра 1,5 тона е-отпадъци за разработването на интерактивни уроци за деца 

Община Несебър се справи отлично във втората кампанията на инициативата: „Бъди отговорен. Е–рециклирай”: Само за един ден в общината бяха събрани 243 броя електрически и електронни уреди, което се равнява на близо 1500 кг. Така общината задмина големите областни центрове като Пловдив, Бургас и Варна.


• Несебър 107 бр. 
• Свети Влас 63 бр.
• Равда 23 бр. 
• Обзор 50 бр. 

В кампанията се включиха близо 30 организации и граждани: община Несебър, кметствата на Свети Влас, Равда и Обзор, училища и детски градини, медии. 


„Благодарим на всички колеги, които се включиха: отдел "Екология" за перфектната организация, БКС за съдействието, отдел "Образование" и пресцентъра, както и на екипа на Министъра за развитието на електронното правителство и Екологика!“ каза Ани Николова – директор дирекция „Управление на проекти по европейски фондове и екология“ в края на оповестения за събиране ден.

Видео от събитието


Първата акция се проведе на 27 април в София на площад „Св. Александър Невски”, където граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона електрически и eлектронни отпадъци (е-отпадъци). Средствата, събрани от кампанията бяха дарени на сайта http://ucha.se/, за разработването на нови интерактивни уроци за деца. 


Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света, а само 10% от тях се рециклират. Така ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, в голямата си част остават неоползотворени. 


Кампанията се реализира в партньорство с кабинета на Министъра за развитие на електронно правителство, Министерството на околната среда и водите и с медийната подкрепа на Горичка и БГ радио. 


Допълнителна информация можете да намерите на: https://www.facebook.com/ereciklirai, както и на уеб сайта на рециклиращата компания: http://orders.ecologica.bg/.

 

обяви и съобщения

10.09.2021г. На основание чл.4, ал.1 от НУРИОВОС, Община Несебър уведомява всички заинтересувани физически и юридически лица, че има следното ...

обяви и съобщения

09.09.2021г. Община Несебър организира на 14 октомври 2021 год. кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно ...

обяви и съобщения

Съобщение Съгласно изискванията ...