НАЧАЛО > Новини


Празник на град НесебърНа 15 август се проведе празника на град Несебър.

Началото е от преди 120 години, когато чудодейната икона “Св. Богородица Милостива /Елеуса/ е обявена за покровителка на града и денят се чества като храмов празник. От 04 август 1992 г. с решение на Общинския съвет 15 август е официален празник на град Несебър.

Тазгодишният празничен ден в Несебър започна с тържествена сесия на открито на Общинския съвет. Заседанието се проведе под дърветата в Южния парк, където беше подредена и изложбата от икони на несебърските художници “Богородица-закрилница”. На същото място, в следобедните часове бе организирана празнична програма специално за малките жители и гости на Несебър.

Тази година празникът на Несебър бе с еконасоченост – под мотото “Аз обичам зелен Несебър” и бе посветен на опазването на околната среда. Акцентът е, че не може да има туризъм без чистото море и плажове, но за това са необходими усилията както на местните жители така и на туристите.

Несебър получи екосертификат за празника си. Това стана ясно по време на пресконференция, която дадоха кметът Николай Димитров и представители на общинската администрация, посветена на празника на града – 15 август. Празникът на Несебър е сертифициран по международния стандарт за екология и управление на околната среда ISO 14001:2004. ISO 14001 е единственият международен стандарт за управление на околната среда, приложим за организациите от всички сектори. Стандартът е признат в целия свят и поставя изисквания към организациите при идентифицирането, управлението и контрола на дейностите, имащи влияние върху околната среда. Сертификацията по международния стандарт за управление на околната среда ISO 14001 дава възможност да се подобри имиджа на една община и да се спечели общественото мнение.

Всички печатни материали за празника на Несебър, са напечатани върху рециклирана хартия, от биоразградими материали са изработени чашките, с които гостите на празника се почерпиха заедно с неговите жители, а рекламните и винилни пана, свързани с проявите, ще бъдат предоставени за последващо използване.

Избраната за Мис Несебър тази година също е натоварена с мисия. Идеята е след празника, с нейна помощ, еко обучението да навлезе и в детските градини и училища на античния град. По време на пресконференцията кметът на Несебър Николай Димитров припомни, че приоритет за общината тази година е именно опазването на околната среда и екологията, запазване на морето и бреговете чисти.

Готов е идейният проект за изграждането на пречиствателна станция Слънчев бряг – Несебър, както и отделен такъв за реконструкция и модернизация на съществуващата пречиствателна станция край Равда. Община Несебър участва и в споразумение за партньрство с още осем общини за изграждането на регионалното депо за отпадъци в Братово. “Ангажиментите, които имаме при посрещането на туристите в нашия град, а и към нашите жители, е да бъдат опазени нашите брегове, да бъдат опазени морските плажове. Опазването на околната среда е приоритет на целия Европейски съюз. Това е една от основните директиви, по които работи нашето правителство и всички общини, включително и нашата”, посочи Димитров.

Приоритет за общината е екологизацията на туризма, посочи още кмета. Той разкри, че имат идея за развитието на екологично неутрални хотели, което означава, че там са спазени всички изисквания за енергийна ефективност, употребата на по-малко енергия, материалите, които се употребяват са от рециклирана хартия, храната е екологично чиста. Такива хотели получават сертификат да провеждат екологични конференции. Според Димитров интересът към този вид хотели ще се увеличава в бъдеще.

Празникът на Несебър завърши със светлинен спектакъл, а използваните фойерверки напълно в духа на приоритетната екополитика на общината бяха с ниска въглеродна емисия.
обяви и съобщения

19.05.2023г. На основание чл.4, ал.1 от НУРИОВОС, Община  Несебър, уведомява всички заинтересувани физически и юридически лица, че има ...

обяви и съобщения

19.05.2023г. На основание чл.4, ал.1 от НУРИОВОС, Община Несебър, уведомява всички заинтересувани физически и юридически лица, че има има изготвен проект за обект: „Кабел НН от ново ТЕ до нова зарядна станция за електрически ...

обяви и съобщения

17.05.2023г. На основание чл.4, ал.1 от НУРИОВОС, Община Несебър, уведомява всички заинтересувани физически и юридически лица, че има изготвен ...